Spakirajte se brzo i bez stresa

23:03 4 Comments A+ a-

Kraj 9.mjeseca mene osim početka jeseni asocira na novu akademsku godinu, selidbu i pakiranje, što ponekad zna biti stvarno stresno. Znamo koliko nam je teško odlučiti koje da stvari uzmemo npr. na ljetovanje. A kako je tek kad moramo odlučiti što da uzmemo sa sobom, a što ne kad živimo na dvije strane?


Nedavno sam vam obećala post o tome kako se pakiram prilikom selidbe. Svake godine u 7. i 9.mjesecu ja se moram seliti. U 7.mjesecu nije ništa strašno, samo skupim stvari, natrpam u auto i to je to, jer idem doma. Ali u 9.mjesecu, to je sasvim druga priča. :) Nadam se da ću vam pomoći barem malo sa svojih par kratkih savjeta. :)

Dakle, situacija je kod mene ovakva.. Doma imam veliku sobu, gdje svaka stvar ima svoje mjesto i ne moram razmišljati kako da složim stvari a da ne bude natrpano ili da nešto kasnije ne mogu naći. Dolaskom u Zagreb, situacija se mijenja. Pošto sam u domu, sve stvari moram rasporediti u jedan ormar i radni stol. Kad sam bila na stanu, bilo je te stvari lakše rasporediti. Iako sam sada prilično ograničena prostorom ( ne bunim se, ipak se lakše diše.. :)   ),  naučila sam koliko mi stvari otprilike treba, odnosno, znam što ću koristiti, a što ne, tako da više nemam problema sa nedostatkom prostora. :)


Prije nego se krenem pakirati, nekako uvijek, prvo što napravim je da otvorim ormar, ladice i gledam što imam i što bih mogla nositi sa sobom. :) Pošto mi to nije baš od neke pomoći, uzmem papir i olovku i idem raditi popise.

Popise radim po skupinama: odjeća, kozmetika i higijena, spavanje, suđe, obuća, jelo i piće, tehnika, faks
Odjeća: uvijek dobro razmislim što ću nositi, da mi ne stoji bez veze u ormaru, pošto nemam mjesta na  bacanje.
Obuća: radim isto što i sa odjećom. Nemojte nikako zaboraviti papučice za po doma. :)
Kozmetika i higijena: kad je preparativa u pitanju, zamislim si u glavi npr.lice, zubi, tijelo, i za svaki dio tijela zapišem što mi treba. Od dekorative dobro pregledam što imam  i što ću koristiti, jer mi ne treba npr.20 ruževa, a znam da ću od toga koristiti samo 4. Ako se nečega zavolim, sljedeći put kad idem doma, ponesem to sa sobom, i zamijenim. :) U ovu kategoriju mi spadaju i ručnici jer ih povezujem sa higijenom.
Spavanje: krevetnine, deke, pidžame
Suđe: pošto sam u domu, uvijek uzmem nešto od suđa sa sobom (osnovno-žlica, vilica, tanjur, čaša... tava i neki mali lonac), krpe.. Ako ste na stanu, možda ćete imati sreće, pa ništa od toga nećete morati nositi. :)
Jelo i piće: uvijek uzmem sa sobom domaći med i džem, neke pahuljice.. Od pića uvijek imam Cedevitu (iako najčešće pijem vodu), čaj i kakao.. :)
Tehnika: laptop, mobitel, punjač, fotić... 
Faks: same znate što vam sve treba, a meni u ovu lategoriju obaveznu idu i kuta i kalkulator, jer bez toga ne mogu na faksu.

To je što se tiče popisa, ovo je samo moj primjer, vi ga naravno prilagodite sebi. :)
Pošto znam kako će mi soba izgledati, već sam razmislila kako bih posložila svoje stvari, kako bih što manje vremena izgubila na raspakiravanje i slaganje stvari, jer mi je to puno gore od pakiranja.

Još jedna stvar u vezi popisa, da ne zaboravim. Moj vam je savjet, ako s popisa morate kupiti neke stvari, a sigurno morate, veće stvari kupite doma, a npr.stvari za higijenu i takve neke sitnice kupite naknadno, dok se smjestite, manje ćete stvari vući sa sobom, jer vjerujte, te sitnice isto zauzimaju puno prostora. Popis bacite tek dok su sve stvari s popisa prekrižene.. :)

Stvari naravno spakirajte kamo vam odgovara, u torbe, kofere, kutije.. Ja sve kombiniram, u kofere ide odjeća, da se što manje gužva, krevetnina u vrećice, a ostalo u torbe, kutije. Ja sam još kupila jednu veću kutiju, koju ću imati na ormaru, i tamo će mi biti stvari koje neću koristiti svakodnevno, ali će mi trebati.



Kao što vidite, moje pakiranje se ustvari svodi na popis. Tako sam sigurna da neću ništa zaboraviti. Popis nemojte raditi u zadnji čas, jer tako postoji mogućnost da nešto zaboravite napisati, a samim time onda i ponijeti sa sobom. Isto tako, nemojte sve pakirati u zadnji čas. Spakirajte što je više moguće stvari par dana prije. Jedan od razloga zašto to radim je da odmah mogu i pospremiti stvari u svojoj sobi, odnosno napraviti malo drukčiji raspored, pošto dio stvari fali.

I mislim da bi to u biti bilo to. Ja sam većinu stvari odvezla prošli tjedan, tako da mi sada u nedjelju preostaje još par sitnica, a i opet će mi biti malo lakše prilikom raspakiravanja.
Nadam se da sam vam pomogla sa ovih par savjeta. Znam da sam pisala o tome kako izgleda moje pakiranje i selidba u dom, ali bez problema možete to primijeniti i na selidbu u stan. Isto tako, vjerojatno će ovaj post biti korisniji studentima koji studiraju u drugom mjestu, i koji na tih 10 mjeseci promijene svoju adresu, ali nadam se da će pomoći i ostalima prilikom npr.odlaska na odmor.

Sad mi je na pamet pala još jedna stvar. :)
Kad sam bila na 1.godini, uvijek sam nosila hrpu stvari iz Zagreba doma i obrnuto, jer ko zna, ići ću van, a baš te hlače i košulja će biti u Zagrebu. Sada sam pametnija, i nosim doma samo stvari za pranje, jer na kraju krajeva, nisam ponijela cijeli ormar sa sobom u Zagreb, da doma ne bih imala što obući. Da imam perilicu u Zg, doma bih vjerojatno išla samo sa ruksakom, i to iz razloga jer bih unutra stavila knjige. :)


I evo, došli smo do kraja. :)

Kako izgleda vaše pakiranje? Studentice, jeste li već obavile svoje preseljenje? Hoće li vam pomoći moji savjeti?


4 komentari

Write komentari
BeautySweets
AUTHOR
25. rujna 2013. u 01:00 delete

Kao student koji se 5 godina seljakao potpuno te razumijem. Ja bi na kraju uvijek dovukla s vremena na vrijeme još stvari od doma, pa kad bi odlazila, stvari samo što nisu bile i na krovu auta :D

Reply
avatar
25. rujna 2013. u 19:08 delete

Uh, selidbe znaju biti tako bezveze. Takodje zivim u domu, ali imam srece sto mi je kuca jako blizu pa uglavnom nosim stvari namenski za tih par dana sta mi treba, tako da ne gomilam po onoj malenoj sobi. Selila sam se tri puta i nadam se da necu vise. :)
Kako kod vas ide to, pocetkom svake godine dobijate novu sobu i iseljavate se u junu? Kako izgledaju vase sobe? :) Ja sam prilicno nezadovoljna smestajima u Beogradu. Uvek sam zamisljala onako sobe kao u americkim teen serijama, sto je daleko od realnosti. :D

Reply
avatar
Art Beauty
AUTHOR
26. rujna 2013. u 18:12 delete

A poznato mi je i to.. :) Ali, lakše mi je sve to natovariti u auto i voziti doma, nego obrnuto. :)

Reply
avatar
Art Beauty
AUTHOR
26. rujna 2013. u 18:15 delete

A možeš si dok dođu rezultati natječaja za dom rezervirati svoju staru sobu. Ali, ja sam ove godine izvisjela, pa sam u novoj sobi. Ali, ionako mi nije bitno, kad su sve iste. Kod nas ovisi u kojem si domu, i onda dok dobiš dom opet ovisi u kojem si paviljonu. :) Negdje je stvarno super, nove sobe, nov namještaj, a neke sobe su stare valjda 20,30 godina. Tako da, moglo bi i puno bolje.

Reply
avatar